Läs mer ...

Om Akina

och Kenzai

- som alla akitor vi träffat på har de en stark personlighet. Via Bilderna/ Länkarna till vänster kan du lära känna dem genom berättelser och bildgallerier.

Kenzai gör mentaltest


Kenzai intar banan, han travar frimodigt runt och hälsar på provledare Barbro Börjesson, figuranter och åskådare (instruktörer inom Jägarförbundet). ”Vilken stolt hållning den hunden har.” uppfattar Tina att någon i publiken säger.
Huvudfiguranten tar honom med i kopplet och går en bit på planen. De kommer tillbaka till mig och jag får kamptrasa för att busa upp honom lite. Sedan tar huvudfiguranten över och kör dragkamp en stund. Kenzai ”vinner” och springer ett ärevarv med trasan i munnen.
Figuranten hämtar uppkopplad Kenzai hos mig och han följer med lugnt och accepterar kommando från figuranten. Ner mot skogen och lilla bytet. Kenzai kollar den ”lilla svansen” som till synes studsar i zick-zack och då jag släpper rusar han efter den, får stopp på den och kommer tillbaka med bytet i munnen till oss.
Stora bytet kommer ut på stigen med grå presenning över sig, men man ser hennes svarta byxor under, sedan trippar hon ca 5 m framåt och kurar ihop sig. Kenzai rusar efter vid släppet men stannar på ett par meters avstånd. Jag får uppmaning att gå fram till dem, men då har Kenzai tröttnat på den tråkiga figuren och springer tillbaka till startpunkten och vidare bort till det lilla bytet. ”Den lilla var mycket roligare, för den rörde på sig”, tycks han säga till oss.
Här skulle jag springa iväg genom en grupp otäcka militärdockor och gömma mig. Därefter släpper de Kenzai som ska ta sig genom gruppen av ”fiender” för att hitta mig. Andra gången hunden kommer fälls någon av dockorna upp. Såg inte hans reaktioner där jag låg gömd men alla såg nöjda ut. Vi nosade på dockorna när vi gick tillbaka.
Overallen som flyger upp när vi passerar var nästa prov. Kenzai hoppade till när overallen flög upp gick själv runt den och kollade vad det var.
Skrammel stod därefter på tur. Ingen vidare reaktion alls han vände sig lugnt gick fram till skrotlådan och tittade och nosade.
Trumgubben nästa. Kenzai kollar först skeptiskt på figuranten i regnkappa och hatt. Skäller när han kommer på avstånd av fem-sex meter och spelar med perfekt i figurantens dans. Går fram och hälsar självständigt.
Kälken blev höjdpunkten på testet som fick Barbro att jubla: ”Så underbart! Titta vad fint han niger!” Kälken med docka dras långsamt mot oss. Kenzai står lugnt och tittar. Vid ca 5 m skäller han till ett par gånger. Kälken kommer närmare 2-3 m. Då försöker han få den att börja leka genom att göra lekinviter och studsa kring framför den. Går fram och kollar den själv för att slutföra. Röst i publiken: ”Det går inte att skrämma den hunden med någonting!”
Spöken, två vitklädda figurer med vita hinkar på huvudet närmar sig långsamt från 30 m håll. Han kollar in dem, en i taget. På fem-sex m skäller han lite på dem. När de vänt sig går han till dem själv och nosar lite på dem.
Slutligen får vi strosa omkring medan man förbereder skott. När det kommer vänder sig Kenzai snabbt om. Vi går mot skytten riktning. Nytt skott. Ingen märkbar reaktion från Kenzai.

Vi tar emot Kenzais resultat/utvärdering.