Läs mer ...

Om Akina

och Kenzai

- som alla akitor vi träffat på har de en stark personlighet.
Via Bilderna/ Länkarna till vänster kan du lära känna dem genom berättelser och bildgallerier.

Om rasen

Ett hopplock av tankar från varierande källor

Karaktär och egenskaper

Det allmänt intrycket av en AKITA är en kraftfull och stolt hund, självständig, hängiven, trofast, intelligent, beskyddande

Akitan har blivit legendarisk på grund av den trofasthet och hängivenhet den har visat gentemot sina ägare. Akitan är en vaktande hund. Akitan är inte aggressiv mot personer, men har en mycket starkt utvecklad skydds- och försvarsinstinkt. Trofastheten och hängivenheten som en Akita demonstrerar är tydligt och märkbar.

Denna robusta, kraftfulla och mycket modiga hund är självständig och stolt, men lugn till kynnet.
Den är läraktig, vilket gör den till en utmärkt sällskapshund, enkel att leva med.
Denna sällsynt goda vakthund är misstänksam mot främlingar och alltid på alerten, men skäller sällan.
Akitan har en ledarpersonlighet, vilket gör det svårt för den att leva med andra hundar.
Dressyr med fast men dock varsam hand behövs.
American Akita är en hund med en medfödd känsla av värdighet och tenderar att dominera alla andra hundar.
Därav följer att det är nödvändigt med fasthet i uppfostran redan från början.
Att gå på valpkurser är mycket bra för ge hunden bra social träning.
En författare beskriver sammanfattande rasens karaktär som "en självständigt tänkande fantasifull ledartyp som söker utmaningar".

En Akita förväntas inte visa tillgivenhet mot någon som inte är medlem av familjen eller en nära vän som man träffar ofta och kan vara extremt reserverad.

Intelligent självständig

"Det björnlika breda huvudet besitter en extrem intelligens. Rasen har medfödd förmåga att tänka självständigt och en mycket oberoende natur, vilken av misstag tros vara ett utslag av envishet eller att hunden är omöjlig att träna. I de flesta fall är det istället så att hunden lär sig snabbt och blir uttråkad fort. Många repetitioner av ett dressyrmoment kan snabbt tråka ut den här intelligenta hunden. Förvånas inte om den lägger av efter en kvarts övande på "fot" där hunden ska sitta vid varje stopp. "... Vad är det med dig, varför blir du trött efter bara några steg, så att vi måste sitta och vila, och när vi väl stannat ska vi dra iväg med en gång. Jag tänker bara sitta och ta det lugnt tills din förvirring gått över" kan din älskade hund tänka.

Akitan förädlades aldrig för att bo eller arbeta i grupper som många andra jakthundsraser. Istället levde de och arbetade ensamma eller i par, vilket återspeglas ännuidag. Den individualistiska Akitan är glad åt att vara den enda hunden eller en av två hundar i hushållet.

Användning

Vakthund, brukshund, polishund, ledhund, sällskapshund, skyddshund ...

Förr som spårhund i jakt på större byten som hjort, björn, och vildsvin men även som fågelhund och herdehund.

Akitor är hängivna beskyddare av familjens barn, och det sägs att japanksa mödrar ofta lämnade sina barn tillsammans med en akitan som barnvakt.

En inbrottstjuv testade sin lycka när en familj i Oregon var bortrest. Tjuven berättade senare för polisen att när han tog sig över staketet, jagade hunden in honom under en bil. "Han kunde ha krupit efter efter mig, rapporterade han, men han cirklade bara runt, och varje gång jag försökte krypa ut på andra sidan stod han där och väntade och nafsade mot mina ben. Detta höll på i två timmar tills brevbäraren hörde mina rop på hjälp."

Vissa Akitor talar!

De kan morra, morra och mumla för att roa sig själva och sina ägare. Dessa konversatoriska uttryck år INTE hotfull morrning och ska inte uppfattas som morrning. Det låter helt annorlunda. Akitans "pratande" är ett känslomässigt uttryck och ska uppfattas som ett sådant. När du levt tillsammans med hunden en tid kommer skillnaden mellan prat och morr bli tydlig och lätt att skilja åt.

De flesta akitor roas av att bära omkring på saker i munnen inräknat din handled! De kan t ex ta dig i handleden och leda dig till kakburken eller till sitt koppel. Det är ingen aggressiv handling, det är ett rörande karaktärsdrag. Pröva att låta din Akita hämta in tidningen eller din post. De älskar att utföra den typen av uppdrag.

Akitor är mycket familjeinriktad och är inte lyckliga när de är åtskiljda från familjen.

Akitor är inte hyperaktiva och passar i ett lugnt hushåll, men för bästa hälsa för både dig och din Akita, är regelbunden motion viktig.

Akitor lever mellan 10-14 år med god skötsel och omvårdnad.

Akitan är en stor ras. De anses inte vara lämpliga för förstagångsägare, då det är viktigt att ha erfarenhet av hundars beteende.

Akitan är en dominant hundras som förväntar sig att andra hundar visar underkastelse.
Många Am.Akita har svårt att träffa nya hundar av sitt eget kön, såväl hanar som tikar. Det är sällan en Am.Akita startar ett slagsmål men blir de det minsta utmanade är de snabba på att svara.
Värt att nämna är också Am.Akitans goda minne, de glömmer aldrig en oförrätt och kan vänta hur länge som helst på ett bra tillfälle att få ge igen. Så skydda din valp från otrevliga hundar under uppväxten.

Akitan är oerhört renlig

Två av Akitans mest tydliga karaktärsdrag som husdjur är att de är mycket renliga och att de är mycket lätta att få rumsrena. Akitor har beskrivits som nästan "kattlika", de är så rena och luktfria. Detta kan också vara en av anledningaarna till att de blir så snabbt rumsrena. De flesta akitor svarar så väl på rumsrenhetsträning att de sköter sig efter några få veckor.

Akitan har ofta beskrivits som nästintill "kattlik", de är så renliga och luktlösa. Detta kan vara en anledning till att de blir rumsrena mycket lätt. De flesta akitor svarar så väl på rumsrenhetsfostran att det klarar det på ett par veckor.